Het ontstaan van Silicon Valley

Silicon Valley was en is nog steeds de plek waar het op tech gebied allemaal gebeurd. Hier, in een Californische vallei onder de rook van de Bay Area, waar onder andere San Francisco en Oakland liggen, vond de zogenoemde dotcom bubble plaats. In deze periode schoten bedrijven die de wereld beloofde te veranderen als paddenstoelen uit de grond.

Zoals we inmiddels weten is dit voor lang niet allemaal gebeurd. Toch zijn er een aantal zogenoemde ‘household names’ die de bubble wisten te overleven. Deze behoren nu tot de rijkste en meest machtige bedrijven ter wereld. Dit terwijl de oprichters ervan zich tot de meest vermogende mensen ter aarde hebben opgewerkt. De dotcom bubble was een wilde tijd die zijn weerga niet kende in vergelijking met een hoop andere soortgelijke gebeurtenissen.

Omdat veel vermogende mensen een kans zagen om nog veel meer geld te verdienen wilde iedereen een graantje meepikken. Door de hebzucht kwamen een hoop mensen tevens bedrogen uit. Zij investeerden grote sommen geld in bedrijven die ten onder gingen of nooit echt van de grond kwamen. Daarnaast waren er vele scammers actief. Deze maakten handig gebruik van de hebzucht die er in en om Silicon Valley hing in deze tijd, door mensen op te lichten en grote sommen geld afhandig te maken.

Toch zijn er een aantal bedrijven uitgekomen die wel degelijk de wereld hebben veranderd. Denk hierbij alleen al aan Yahoo, Facebook, Google, Amazon en Ebay. Al is dit slechts een kleine greep uit de vele succesverhalen die hier uit de buurt komen. Toch waren er nog een stuk meer mislukkingen, maar dit is vrij gebruikelijk als er een bubbel ontstaat. Deze knapte rond de wisseling van het millenium waardoor alle aandelen een diep zwart gaat invielen en tientallen keren minder waard werden. Sommige verdwenen daarbij helemaal.

Een korte geschiedenis

Eigenlijk komt de naam van deze plek, of tenminste, het eerste gedeelte daarvan, voort uit een grappig feit. In de vallei en omgeving werden in het begin vooral veel siliconen chips ontwikkeld in het begin. Vandaar de naam Silicon Valley. Deze wordt tegenwoordig veelal gebruikt om de gehele tech scene te omschrijven in de Verenigde Staten of zelfs de wereld.

Grote steden in de Valley

De grootste steden in Silicon Valley zijn San Jose en Palo Alto. Gek genoeg viel hier pak hem beet 30 jaar geleden nog weinig te beleven. Dit is inmiddels wel anders. Nu behoort San Jose qua inkomen per persoon tot één van de rijkste steden op aarde. Niet heel vreemd, aangezien veel medewerkers van de succesvolle bolwerken uit Silicon Valley hier woonachtig zijn, in de buurt van de kantoren van hun werkgevers. Deze plaats is dan ook compleet gexplodeerd qua rijkdom, inwoners en groei sinds de dotcom bubbel. Ineens wilde iedereen hier wonen of zijn. Daardoor is de stad nu één van de vijftien grootste steden van de Verenigde Staten.

Bekendste bedrijven in Silicon Valley

Vandaag de dag zitten er talloze steenrijke bedrijven op het terrein wat de vallet beslaat. In totaal gaat het om het hoofdkantoor van rond de veertig bedrijven die tot de duizend rijkste beschouwd mogen worden.