Waarom de lage landen het nieuwe Silicon Valley kunnen worden

Dat het in landen als Nederland goed gaat qua technologische ontwikkelingen is eigenlijk een understatement. In Belgie is dit evengoed het geval. Ook daar vinden er volop ontwikkelingen plaats. De drijfveer hierachter is dat er goede universiteiten, campussen en technologieparken zijn. Intelligente jonge studenten die leergierig zijn krijgen volop de kans zichzelf naar behoren te ontwikkelen. Zij kunnen ieder idee wat ze hebben uitwerken en nog beter maken dan het al was. Dit ligt ten grondslag aan het feit dat het zo goed gaat op dit gebied in ons land en de landen daar omheen.

Voorheen was het vooral zo dat Belgische en Nederlandse start ups en bedrijven hun heil zochten in Silicon Villey. Of dit als bakermat te gebruiken om inspiratie op te doen over de manier van zaken doen. Omdat alles in de zogenoemde Valley begon wat op technologisch gebied groot is geworden geldt dit over het algemeen nog steeds als de standaard. Maar deze beweging lijkt zich langzaam om te draaien. Steden als Amsterdam, Gent en Eindhoven hebben gerenommeerde universiteiten waarop voldoende kans wordt geboden aan jong talent om zich naar behoren te ontwikkelen.

Maar het gaat hier zeker niet alleen om de scholen. Want jonge bedrijven in deze regio’s komen als paddenstoelen uit de grond geschoten, waarbij ze hun uiterste best doen de jonge, gewilde talenten van deze markt voor hen te laten werken. Dit gebeurd in de meest uiteenlopende sectoren met allerlei bedrijven.

Huidige ontwikkelingen

Vooral momenteel zijn er weer enorm veel dingen gaande. Machine Learning en AI (Artificial Intelligence) kloppen op de deur om de wereld over te gaan nemen. Dit geldt net zo goed voor Big Data, wat een zeer grote toekomst toebedeeld lijkt op allerlei soorten gebieden. Om nog maar te zwijgen over de fascinerende wereld van cryptocurrencies. Deze wilde nieuwe wereld, met als achterliggende technologie de blockchain, moet nog gereguleerd worden en een plaats vinden in het huidige financieel stelsel, maar dit lijkt slechts een kwestie van tijd. Meer dan genoeg zeer interessante ontwikkelingen dus die stuk voor stuk de moeite zijn om in de gaten te houden. De wereld lijkt in de komende tijd in een hoog tempo te gaan veranderen.

De Lage Landen lijken zich in een prima positie te bevinden om hier een graantje van mee te pikken. Dat men vanuit alle delen van de wereld hierheen komt om kennis op te doen of mensen te werven zegt hierbij meer dan genoeg. Dit schept een rooskleurig beeld voor de gehele economie in al deze landen. Het zal in bepaalde branches meer banen kunnen openen daar waar andere plaatsen achter kunnen blijven. Houdt alles dus goed in de gaten en wie weet spreekt men over een aantal jaar niet eens meer over Silicon Valley.